fredag 21 mars 2008

Rosario, Cordoba och Mendoza



Efter en hard sista vecka i Buenos Aires med lite for mycket vin, lite for mycket drama och alldeles for lite somn var det skont att packa ryggsacken och ge sig ut pa nya aventyr igen. Malet var Chile sa vi akte vasterut och stannade forst i Rosario.




Det var en ganska trakig smastad men de hade en playa och det lite sol och bad var precis vad vi behovde efter var semana dura i Buenos Aires.




De hade ett fint monument som jag tittade pa och sa ar Che Guevara fodd i Rosario, pa Calle Entrerios 480.




Sedan tog vi vart pick och pack och akte vidare vasterut mot Cordoba. For forsta gangen satt vi hogst upp langst fram i dubbeldackaren och fick tyvarr se hur galet alla argentinare kor pa motorvagarna.

********************************************************

Cordoba ar Argentinas nast storsta stad och har sju olika universitet, sa det bor valdigt mycket studenter har och staden kallas for Argentinas kulturcenter. Vi gillade staden, men jamfort med BA kandes den valdigt annorlunda. Som skillnaden mellan Barcelona och Madrid; om Buenos Aires ar valdigt kosmopolitisk och europeisk som Barcelona ar Cordoba mer argentinsk, som Madrid ar mer spansk, och lite trakigare, lite smutsigare, lite fler roda tegelhoghus liksom.




Cordoba by night.




Godnatt!




Dagen efter hamnade vi mitt i bondestrejken i centrala Cordoba; massa bonder protesterade mot de daliga forhallandena genom att blockera den storsta gatan i centrum med en massa traktorer.

********************************************************

Vi tog nattbussen mot Mendoza, som ligger precis i gransen mot Chile. Jag sov knappt en blund eftersom det hade skett en stor trafikolycka med en nattbuss i Argentina veckan innan dar 18 personer dog. Och enligt alla argentinare ar det ganska vanligt med nattbussolyckor eftersom forarna jobbar alldeles for manga timmar i strack och latt slumrar till framfor ratten. Men vi kom fram! Och eftersom Mendoza ar vinprovinsen dar 70% av alla argentinska viner tillverkas akte vi pa vinprovning. Muy interesante!




Den kritiska vinprovar-looken.



I en av vingardarna.


















Efter Mendoza tog vi bussen mot Chile genom Anderna. Det gar inte riktigt att aterge hur galet vackert det var med foton, men nar vi gick av i granskontrollen och solen holl pa att ga ner bakom bergen var vi ganska fascinerade.




I vantan pa att fa komma till Chile. Fortsattning foljer...

Inga kommentarer: